Wat te doen bij onweer?

We hopen natuurlijk dat het niet gebeurt, maar het is mogelijk dat het plotseling gaat onweren als we gezellig aan het wandelen zijn. Sommige mensen raken misschien in paniek, en anderen zullen rustig verder wandelen of even schuilen en anderen weten gewoon niet wat ze het beste kunnen doen.

Wat kun je doen om jezelf te beschermen als het plotseling gaat onweren?

Wanneer je buiten bent en het gaan onweren moet je eigenlijk zorgen dat je zo snel mogelijk beschutting zoekt (in een huis, schuur, bus, auto of iets dergelijks). Maar als je net op een weg wandelt waar geen huizen zijn of  iets anders waar je beschutting kunt zoeken, wat moet je dan doen?

Ga absoluut niet onder een hoge boom staan, zeker niet wanneer deze in een open veld staat, omdat de kans groot is dat de bliksem op deze boom inslaat. Vermijd ook elk contact met een metalen object, zoals een lantaarnpaal, de bliksem ‘zoekt’ metaal op, dus een lantaarnpaal is ook een risico-object.

Als je in het bos loopt moet je zo veel mogelijk in het bos blijven en proberen een open plek op te zoeken. Het lijkt misschien raar om in het bos te moeten blijven, omdat er veel bomen in de buurt zijn, die getroffen kunnen worden. Dat is juist de reden! De kans is kleiner dat juist de boom getroffen wordt waar jij het dichtst bij staat. Heb je een open plek gevonden in het bos, kun je geen beschutting vinden en wil je wachten tot de bui weg is, ga dan gehurkt zitten en maak je zo klein mogelijk. De kans is minder groot dat je dan door de bliksem geraakt wordt. Het is ook heel belangrijk dat je je voeten zo dicht  mogelijk bij elkaar zet. Als de bliksem in de buurt inslaat, dan is de schok kleiner, omdat je een kleiner oppervlak met je voeten in gebruik neemt. Dus hoe verder de voeten uit elkaar staan, hoe groter de schok.

Wat moet je vooral NIET doen?

  • Geen metalen objecten bij je houden. Dus als je een paraplu bij je hebt, gooi deze dan op een afstand weg (wel graag op andere wandelaars letten en er op letten dat de paraplu geen extra gevaar voor anderen oplevert, dus liefst buiten de route). Metalen objecten hebben een relatief hoge kans om geraakt te worden door de bliksem, en als je deze vast houdt, kun je dus gewond raken of in het ergste geval kan de bliksem dodelijk zijn!
  • Ga niet languit op de grond liggen tijdens onweer. Dan neem je een relatief groot oppervlak in beslag en kan een blikseminslag in de buurt dodelijk zijn!
  • Ga niet onder een boom schuilen, maar ook niet achter een auto of vrachtauto, als je hier in kunt zitten is het goed, maar als deze geparkeerd staan, niet in de buurt schuilen.
  • Niet onder/dicht bij een lantaarnpaal gaan staan of vast houden.
  • Indien je onderweg bent op de fiets naar de Avondvierdaagse, en het gaat onweren, ga dan van de fiets af: zoek een schuilplaats als boven omschreven en kun je die niet vinden, ga dan op een afstand van je fiets gehurkt zitten!

We hopen het natuurlijk niet mee te maken, maar het is goed om even bij dit stil te staan.

 

Copyright 2024. All Rights Reserved. SJOC Avondvierdaagse. Drive